Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Целите за нулеви въглеродни емисии са далеч от реализацията

Развиващите се икономики не правят достатъчно, за да бъдат ограничени вредните емисии

Целите за нулеви въглеродни емисии са далеч от реализацията

Снимка: Bloomberg LP

В последните години доста неща "позеленяха" в енергетиката, но в някои страни изпълнението на целите за нулеви емисии въглероден диоксид до 2050 година все още изглежда илюзорно, смята анализаторът Джон Кемп от Ройтерс. Тази цел е символична и важна от гледна точка на политиките, но засега не се върви към нея с достатъчно бързи темпове.

Потреблението на енергия в световен мащаб расте заедно с увеличаващото се население и доходите, смята експертът. И въпреки че производството емитира по-малко въглерод, тенденцията не е достатъчно бърза, за да бъдат изпълнени поставените цели.

Още по темата

Годишно глобалното потребление на енергия расте със средно 1,3% в последните 10 години. Това води до увеличение на емисиите въглероден диоксид със средно 0,5% годишно. Тази тенденция се наблюдаваше до пандемията от коронавируса.

В развитите икономики производството на електроенергия бавно се замества - от въглища с газ и възобновяеми източници, както и има повишаване на енергийната ефективност. Така потреблението през последните 10 години расте слабо - с около 0,4% на година, а емисиите намаляват - с 0,4 на сто, показват данни на BP.

Най-съществено намаление на емисиите се вижда в Дания (-4% годишно), Великобритания (-2,8%) и Италия (-1,8%).
Но в развиващия се свят нещата не стоят така - потреблението на енергия там расте със средно 3,1% на година, а емисиите - с 2,5%. Най-голям е ръстът във Виетнам (10,8%), както и Индонезия (5%), Индия (4,5%), Китай (2,5%) и Бразилия (2,3%).

В резултат глобалните въглеродни емисии достигнаха до рекордно ниво през 2019 година - 34,2 млрд. тона. За сравнение, 10 години по-рано те бяха 29,7 млрд. тона, а през 1999 година - 23,1 млрд. тона.

Увеличаването на емисиите се пречупи през 2020 година заради пандемията - карантините и затворените бизнеси намалиха потреблението, а съответно и производството на енергия. Но блокадите и мерките вече се облекчават и според анализатори емисиите въглероден диоксид ще се увеличат и достигнат нов рекорд в периода 2023 - 2024 година.

Така че, без по-бързи действия и всеобхватни усилия, включително и на развиващите се икономики, целите за опазване на климата до голяма степен ще бъдат пропуснати, пише в заключение Кемп.

По статията работи: Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Други
Байдън ще даде самостоятелна пресконференция след срещата с Путин